SSL Sertifikası Nedir ve Neden Önemlidir?
SSL (Secure Sockets Layer) ve halefi TLS (Transport Layer Security), ağa bağlı bilgisayarlar arasında kimliği doğrulanmış ve şifrelenmiş bağlantılar oluşturmak için kullanılan protokollerdir. SSL protokolü 1999'da TLS 1.0'ın piyasaya sürülmesiyle kaldırılmış olmasına rağmen, bu ilgili teknolojilere “SSL” veya “SSL / TLS” olarak başvurmak hala yaygındır. En güncel sürüm RFC 8446'da (Ağustos 2018) tanımlanan TLS 1.3'tür.
SSL / TLS ve Güvenli Web Tarama
SSL / TLS'nin en yaygın ve iyi bilinen kullanımı, HTTPS protokolü üzerinden güvenli web'e göz atmadır. Düzgün yapılandırılmış bir genel HTTPS web sitesi, genel olarak güvenilen bir CA tarafından imzalanan bir SSL / TLS sertifikası içerir. Bir HTTPS web sitesini ziyaret eden kullanıcılar şunlardan emin olabilirler:
Özgünlük. Sertifikayı sunan sunucu, sertifikadaki ortak anahtarla eşleşen özel anahtara sahiptir.
Bütünlük. Sertifika ile imzalanan belgeler (örn. Web sayfaları) ortadaki bir adam tarafından transit olarak değiştirilmemiştir.
Şifreleme. İstemci ve sunucu arasındaki iletişim şifrelenir.
Bu özellikler nedeniyle SSL / TLS ve HTTPS, kullanıcıların kredi kartı numaraları, sosyal güvenlik numaraları ve oturum açma bilgileri gibi gizli bilgileri internet üzerinden güvenli bir şekilde iletmelerine ve gönderdikleri web sitesinin orijinal olduğundan emin olmalarına izin verir. Güvenli olmayan bir HTTP web sitesinde, bu veriler düz metin olarak gönderilir ve veri akışına erişimi olan herhangi bir dinleyici tarafından kolayca kullanılabilir. Ayrıca, bu korunmasız web sitelerinin kullanıcılarının, ziyaret ettikleri web sitesinin iddia ettiği şey olduğuna dair güvenilir bir üçüncü taraf güvencesi yoktur.
Yorum Yapın
Diğer Yazılar

28 Jun, 2023
Kurumsal SEO

13 Mar, 2020
E-Ticaret Nedir?

13 Mar, 2020
SSL Sertifikası Nedir ve Neden Önemlidir?

12 Jun, 2021